רוב העובדים בישראל הינם שכירים – מקבלים משכורת חודשית מהמעסיק עבור שירותים מסוימים שמספקים ממנה מנוכה המס. אך כידוע, ישנן דרכים אחרות בשוק העבודה לקבלת שכר אשר חלקן מסייעות להימנע מהצורך בהתנהלות מול רשויות המס. אמצעי כזה נקרא שכר מרצים או שכר אומנים, ומיועד לרשימת בעלי מקצוע הזכאים לשכר אומנים בדרך ייחודית.
הדרכים העיקריות לקבלת שכר עבור עבודה
בישראל ישנן שלוש דרכים נפוצות לקבלת שכר עבור עבודה:
- שכר שכירים: הדרך הנפוצה ביותר לקבלת שכר. שכר שכירים נעשה באמצעות משכורת חודשית קבועה התלויה בגורמים משתנים כגון מספר שעות, החזרים, דמי הבראה, הפרשות ועוד. חובת תשלום המס בדרך זו חלה על המעסיק.
- שכר עצמאים: עצמאים נדרשים לפתוח תיק במס הכנסה ולהיות מוגדרים כעוסק פטור או עוסק מורשה. תשלום המס מתבצע על ידי הכשת דו"ח שנתי לרשות המיסים כאשר גובה המס מבוסס על גובה ההכנסה.
- שכר אומנים: שכר נקודתי עבור שירותים של בעלי מקצוע הנמצאים ברשימה מוגדרת. רשות המיסים יצרה הסדר זה בעקבות הקושי שלה לעקוב אחר הכנסות כאלה, ומטרתו היא מתן אפשרות למי שמשתכר באופן לא עקבי לשלם מס הכנסה כחוק.
מי זכאי לשכר אומנים?
רשות המיסים הגדירה את השירותים עליהם ניתן לקבל שכר אומנים בדרך תשלום זו, ללא צורך לפתוח תיק ברשויות המס. רשויות המס מגדירות שכר אומנים כשכר המשולם מטעם מוציא לאור בגין רכישת זכות שימוש או זכות כללית ביצירה אומנותית, מוסיקלית ועוד.
אלה הם בעלי המקצוע הרשאים להצהיר על שכרם כשכר אומנים:
- אומנים: בעלי מקצוע העוסקים בתחומים כגון: שירה, ספרות, נגינה, בימוי, עריכה, תאורה, גרפיקה ועוד.
- מרצים: מרצים, מדריכי ובאופן כללי בעלי מקצוע המקבלים שכר נקודתי תמורת הרצאות.
- בוחנים: בעלי מקצוע המכינים בחינות, מפקחים עליהן או בודקים אותן.
- ספורטאים: שכר לספורטאים עבור שעות אימונים, החזרי נסיעות, הפסד שעות עבודה, מענקים ועוד.
- משרדי: עבודות משרדיות כגון תרגום, כתיבת מסמכים ועוד הנעשות באופן נקודתי.
הגדרות אלה תקפות בתנאי שהשכר הוא אכן נקודתי, ומקבל השכר לא משתכר באופן קבוע מהגוף שהזמין את העבודה.
המיסים שיש לשלם משכר אומנים
כפי שניתן לצפות, כמו כל שכר אחר גם שכר אומנים מצריך תשלום מיסים. אלה הם המיסים שמקבלי שכר אומנים צריכים לשלם:
- מס הכנסה: חובת תשלום מס הכנסה בשכר אומנים חלה על מזמין השירות. המס מקוזז באופן ישיר משכר העבודה, עד שיעור של כ-47 אחוז במעמד התשלום. את הפרשת מס ההכנסה על מזמין השירות לבצע באמצעות מילוי טופס 102 במהלך שנת המס וטופס 856 בסופה.
- ביטוח לאומי: ביטוח לאומי באחריות מזמין השירות כאשר היקף השירות עומד על לפחות רבעון שנתי, או מתן של שבע הרצאות מראש. במידה ומדובר באומן, יש צורך להזמנת חמש הופעות מראש וכן באישור שר העבודה והרווחה.
- מע"מ: בניגוד להוראה הכללית, בדרך תשלום של שכר אומנים חובת תשלום המע"מ חלה על מזמין השירות.